Avantajele Cultirii protejate



Schimbarile climatice din ultimii ani dau tot mai multa batatie de cap agricultorilor .
Cultivatorii care isi desfasoara activitatea in domeniul productiei de legume sau fructe au simtit, im mod dureros aceste schimbari . Temperaturi scazute dupa o perioada in care mercurul termometrelor a urcat pana la 20 -25*C , seceta in lunile aprilie- mai urmata de ploi torentiale si grindina in periodele de recoltare au produs un mare gol financiar in buzunarele agricultorilor.
Ca si cum toate acestea nu ar fi fost de ajuns, pietele din Romania au fost invadate de legume , fructe si flori importate din Turcia, Italia , Spania , Polonia, Olanda sau chiar din Ungaria . In aceste tari , datorita politicilor agrare aplicate de multi ani s-a dezvoltat puternic sistemul de solarii agricole . . Inghetul din data de 2 si 3 mai 2006 a produs un dezastru cultivatorilor de capsuni si proprietarilor de livezi , piata fiind invadata automat de capsuni din Turcia si Spania .
Pornind de la aceste premize dezvoltarea unui sector performant de producere a legumelor si fructelor in sector protejat a devenit o necesitate.
Prin investitia in solarii cultivatorii beneficiaza de mai multe avantaje ;
Protectia impotriva factorilor de mediu. Dupa cum se stie plantele au nevoie de anumite conditii de temperatura , umiditate, factori ce ii controlam foarte bine in cadrul solariilor
In toata lumea si tot mai frecvent si in Romania se pune problema reducerii cantitatilor de pesticide utilizate in procesul de productie. Prin utilizarea solariilor se reduce foarte mult . Scade presiunea unor factori patogeni , si as aminti aici Botritisul care este un factor dominant in deterioarea calitatii si cantitatii productiei. De asemenea nu trebuie sa uitam insecticidele , care vor fi mai rar folosite in cazul cultirilor protejate .

  • Cresterea productiei atat cantitativ cat si calitativ . Un studiu efectuat de firma Haygrove Ltd din Marea Britatie , care are culturi protejate pe o suprafata de 120ha , arata ca la capsuni de exemplu, s-a obtinut un spor de calitate de 15% si un spoar de productie de 12 %., iar pentru rosii datele statistice arata mult mai bine.
  • Timpurietatea. Orice fermier isi doreste sa aiba produse la un pret ridicat . Cine este primul pe piata stabiliste pretul si pana cand cei ce cultiva in camp vor aparea cu primele produse cei ce cultiva in solarii vor avea deja un profit substantial. Prin utilizarea solariilor produse de Haygrove ltd din Marea Britanie se poate asigura o timpurietate de pana la 21 de zile .
  • Protectia culturilor in toamna . Cu totii vrem sa folosim cat mai intesiv terenul de care dispunem . Acest lucru nu se poate realiza decat prin acoperirea culturilor cu solarii, realizand in acest mod extinderea sezonului de cultura.
  • Progaram garantat pentru tratamente. Cu totii ne-am confruntat cu periode de ploaie cand a trebuit sa sarim peste un tratament sau doua, fapt care in mod cert ne-a diminuat atat cantitea cat si caliatea productiei.
  • Un program garantat de recoltare.Cati dintre noi nu s-au confruntat cu stuatia in care a trebuit sa spunem clientului ''Ne pare rau dar astazi ploua , nu putem recolta . Va rugam sa reveniti” In mod cert clientul nostru va incerca sa-si gaseasca alt furnizor , iar sansa de a nu reveni la noi este destul de mare. In plus, pentru ca in urmatorii ani productia va creste vom fi nevoiti sa lucram cu supermarketurile. Credeti ca ei vor accepta scuze pentru nelivrarea produselor la timp? In mod cert nu

Am incecat sa aduc in atentia dumneavoastra cateva elemente care diferentiaza modul de producere pe suprafete protejate fata de cele in camp.
In continuare as dori sa subliniez cateva beneficii in a utiliza soloriile fata de clasicele sere.:
  1. Ventilatie mai buna decat in sere. Sistemul de solarii Hygrove este astfel conceput incat sa se poata ventila lateral prin ridicarea foliei, mergand pana la dezvelirea toala a solarului

      2. Mutabile de pe o parcela pe alta. Solariile Haygrove nu necesita fixarea suportilor arcelor de cerc in beton. Fiind insurubate in pamant pana la o adincime de 0,70m , au o rigiditate foarte mare dar pot fi si usor de mutat prin desurubare.
     3. Nu necesita nivelarea terenului, ceea ce ne permite sa facem econamii la pregatirea terenului
.
 
        4. Usor si rapid de construit. Nu avem nevoie de specialisti care sa ne faca documentatie , sa fie prezenti tot timpul la ferma pe perioada contruirii solariilor. Haygrove . Manualul de constructie si un dvd de 30 mim in care se arata cum trebuie construite solariile Haygrove vor insoti factura de achizitie a unui astfel de produs.
       5. Sunt mult, mult, mai ieftine decat serele. Un studiu facut de cei de la Haygrove a aratat ca in doua sau trei sezoane de productie , depinde de cultura , prin obtinerea unui profit suplimentar datorat in primul rand pretului ridicat in perioada de timpurietate dar si de extinderea sezonului in toamna, a sporului de calitate si cantitate ,se amortizeaza investitia in solariile Haygrove.
      6. Trebuie sa amintim aici si faptul ca putem ,cu o investitie minima in intarirea coamei solarului, sa adaptam solutii simple pentru transportul materialelor in interiorul solarului,a sistemului de irigatii prin aspersie sau a sistemului de tratamente.

Un alt aspect important al solariilor Haygrove este acela ca ele pot fi , la cerea fermierului dotate cu jgeburi pentru colectarea apei . Acestea nu ridica foarte mult pretul pe metru patrat de solar dar ne da posibilitatea sa facem economie la cheltuielile cu irigarea , sa ajutam astfel si la economisirea rezervelor de apa din sol.



In ultimul timp conducerea politica si administrativa a Romaniei a facut pasi importantanti in modernizarea sistemului de producere a legumelor si fructelor in tara noastra. Prin includerea cheltuielilor cu achizitionarea solariilor pe lista cheltuielilor eligibile in cadrul masurii 121 ''Modernizarea exploatatilor agricole” se deschide portita finantarii unor proiecte de achizitie a solariilor pe suprafete mari.
Dar, datorita sistemului greoi de acordare a finantarii proiectelor pe fondurile europene in general , in mod cert vor fi putini agricultori care i-si vor lua inima in dinti sa pornesca la accesarea acestora.
Iata de ce , data fiind importanta economica a acestui sector al agriculturii , cunoscand de asemenea si faptul ca la noi cea mai mare parte a exploatatilor protejate sunt facute in solarii din lemn, care au mai multe dezavantaje :

  • greu de construit
  • dificil de utilizat
  • rezistenta mai mica la furtuni
  • durabilitate scazuta in timp
  • folosesc foarte mult material lemnos

As propune adoptarea unui Program National de Innoire a acestor structuri . Printr-un proiect simplu fermierul care doreste sa-si modernizeze ferma sa fie sprijinit cu o anumita suma de bani . Ar fi o buna oportunitate pentru fermieri sa-si modernizeze culturile iar pentru Statul Roman sa echilibreze balanta comerciala a Romaniei prin eliminarea importurilor in sectorul legume- fructe.
Ar fi timpul ca NOI sa exportam asa cum am facut atitia anii inainte de 1989.
Ec. Vasile Fonoage
Reprezentant Haygrove pentru Romania

Category: | 0 Comments